Poprzednia

ⓘ Ludwika Paleta



Ludwika Paleta
                                     

ⓘ Ludwika Paleta

Ludwika Paleta, Ludwika Paleta Paciorek – meksykańska aktorka polskiego pochodzenia, działająca w Meksyku; wystąpiła w telenowelach: Maria z przedmieścia, Przyjaciółki i rywalki, Córka przeznaczenia i Serce z kamienia. Córka Zbigniewa Palety i Barbary Paciorek. Siostra aktorki Dominiki.

                                     

1. Życiorys

Do Meksyku przeniosła się z rodziną jako mała dziewczynka, kiedy jej ojciec Zbigniew Paleta, skrzypek, dostał tam atrakcyjną ofertę pracy.

Pierwsze kroki jako aktorka stawiała w 1989 roku, kiedy jej starsza siostra Dominika zaprowadziła ją bez zezwolenia rodziców do Televisy na casting do serialu. W 1989 roku zadebiutowała w telenoweli Carrusel, a trzy lata później otrzymała pierwszą główną rolę w telenoweli El Abuelo y Yo, gdzie grała u boku Gaela Garcíi.

Dalszy kontakt ze sztuką filmową został przerwany przez wyjazd na studia do Europy. Ale już w roku 1995 aktorka powróciła w roli "Tity” w serialu María la del Barrio, u boku znanej aktorki i piosenkarki latynoamerykańskiej Thalii. Następnie był Hurácan w 1998.

W tym samym czasie poznała meksykańskiego aktora Plutarco Hazę, za którego wyszła za mąż, i z którym ma syna Nicolása ur. w listopadzie 1999.

W 2007 roku znalazła się na liście 50. Najpiękniejszych latynoskiego wydania People, People en español.

W 2008 roku rozstała się z mężem, po 11 latach małżeństwa.

W 2013 roku poślubiła Emiliano Salinasa – syna byłego prezydenta Meksyku Carlosa Salinasa de Gortariego.

                                     

2. Filmografia

Filmy

  • 2009: El libro de piedra jako Mariana
  • 2007: Polvo de ángel jako Bella
  • 2007: Propiedad ajena jako Miranda Samano
  • 2003: Naturaleza muerta jako Ximena
  • 2002: Corazón de melón jako Fernanda Montengro

Telenowele

  • 2004: Serce z kamienia Mujer de Madera jako Aída Santibáñez Villalbando
  • 2001: Przyjaciółki i rywalki Amigas y Rivales jako Jimena de la O
  • 2007-2008: Palabra de mujer jako Paulina Álvarez y Junco
  • 2009-2010: Los Exitosos Pérez jako Soledad Duarte de Pérez
  • 2006: Duelo de Pasiones jako Alina Montellano
  • 1989: Carrusel jako María Joaquina Villaseñor
  • 1998: Hurácan jako Norma
  • 1995: Maria z przedmieścia María la del Barrio jako María de los Ángeles "Tita” de la Vega
  • 2012: Otchłań namiętności Abismo de pasión jako Estefania Bouvier
  • 1992: El Abuelo y Yo jako Alejandra
  • 2003: Córka przeznaczenia Niña amada mía jako Carolina Soriano
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →