Poprzednia

ⓘ Christine Baranski



Christine Baranski
                                     

ⓘ Christine Baranski

Christine Jane Baranski – amerykańska aktorka pochodzenia polskiego. Laureatka nagród Tony oraz Emmy. W latach 1996 i 1997 nominowana do Złotego Globu w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa w serialu bądź miniserialu za rolę w sitcomie CBS Cybill.

                                     

1.1. Życiorys Wczesne lata

Urodziła się w Buffalo jako córka polskich imigrantów, Virginii O. z domu Mazurowski i Luciena Michaela Baranski. Jej rodzice pochodzili z Polski i w domu rozmawiali w ojczystym języku. Jej ojciec redagował polonijne gazety, a babcia i dziadek byli aktorami i grali na scenach polskich teatrów. Uczęszczała do katolickiej szkoły średniej przy Villa Maria Academy w Cheektowaga. W 1974 ukończyła wyższą szkołę artystyczną Juilliard School z tytułem bakałarza.

                                     

1.2. Życiorys Kariera

W 1980 debiutowała na deskach Off-Broadwayu Playwrights Horizons w przedstawieniu Coming Attractions i Broadwayu w sztuce Hide & Seek, a w 1982 trafiła do Manhattan Theatre Club w spektaklu Sally and Marsha. Za rolę Charlotte w inscenizacji Toma Stopparda Prawdziwa rzecz The Real Thing z Glenn Close, Jeremym Ironsem i Peterem Gallagherem, a także jako Chris Gorman w farsie Neila Simona Rumors otrzymała nagrodę Tony.

Zasłynęła rolami komediowymi, jako Katherine Archer w Klatce dla ptaków The Birdcage, 1996 Mike’a Nicholsa z Robinem Williamsem, Martha May Whovier w Grinch: Świąt nie będzie 2000, Mary Sunshine w musicalu kryminalnym Roba Marshalla Chicago 2002 i Connie Chasseur w czarnej komedii Teda Demme’a Spec 2004, a także jako Tanya Chisham-Leigh w Mamma Mia! 2008 i sequelu Mamma Mia: Here We Go Again! 2018.

W 2008 powróciła na Broadway jako Berthe w komedii Boeing z Markiem Rylance, Bradleyem Whitfordem, Giną Gershon i Mary McCormack.

15 października 1983 poślubiła aktora Matthew Cowlesa. Mają dwie córki: Lily ur. 1987 i Isabel ur. 1984. 22 maja 2014 Matthew Cowles zmarł w wieku 69 lat.

                                     

2. Filmografia

  • Sprawa idealna The Good Fight, 2017- jako Diane Lockhart
  • Brzydula Betty Ugly Betty, 2009 jako Victoria Hartley
  • Cybill 1995–1998 jako Maryann Thorpe
  • Dorwać byłą The Bounty Hounter, 2010 jako Kitty Hurley
  • Orły Temidy Legal Eagles, 1986 jako Carol Freeman
  • Tylko Grace jako Bree Barrington
  • Wojna The War, 1994 jako Miss Strapford
  • Jeffrey 1995 jako Ann Marwood Bartle
  • Dziwna para II The Odd couple ii, 1998 jako Thelma
  • Gwiazdka Eloizy Eloise at Christmastime, 2003 jako Prunella Stickler
  • Playing for Time 1980 jako Olga
  • Teoria wielkiego podrywu The Big Bang Theory, od 2009 jako dr Beverly Hofstadter
  • Świry Psych, 2009 jako Alice Clayton
  • Getting In 1994 jako Margaret Maggie Higgs
  • Wielka heca Bowfingera Bowfinger, 1999 jako Carol
  • Spec The Ref, 1994 jako Connie Chasseur
  • Obcy krewni Relative Strangers, 2006 jako Arleen Clayton
  • 2016: Trolle jako kucharka głos
  • Marci X 2003 jako senator
  • Inny świat Another World, 1983 jako Beverly Tucker
  • Guru The Guru, 2002 jako Chantal
  • Witamy w Mooseport Welcome to Mooseport, 2004 jako Charlotte Cole
  • Kłopot Soup for One, 1982 jako blondynka w barze
  • Happy Family 2003–2004 jako Annie Brennan
  • Szkoła uwodzenia Cruel Intentions, 1999 jako Bunny Caldwell
  • Żona idealna The Good Wife, 2009-2016 jako Diane Lockhart
  • Chory z miłości Lovesick, 1983 jako nimfomanka
  • Mikey i ja Life with Mikey, 1993 jako Carol
  • Wszystkie moje dzieci All My Children, 1984 jako Jewel
  • Mamma Mia! 2008 jako Tanya
  • Senator Bulworth Bulworth, 1998 jako Constance Bulworth
  • Chicago 2002 jako Mary Sunshine
  • Bonneville 2006 jako Francine
  • Grinch: świąt nie będzie How the Grinch Stole Christmas, 2000 jako Martha May Who-vier
  • Welcome to New York 2000–2001 jako Marsha Bickner
  • Eloise z hotelu Plaza Eloise at the Plaza, 2003 jako Prunella Stickler
  • Rodzina Addamsów 2 Addams Family Values, 1993 jako Becky Martin-Granger
  • Apartament The Night We Never Met, 1993 jako Lucy
  • Druga prawda Reversal of Fortune, 1990 jako Andrea Reynolds
  • 9 1/2 tygodnia Nine 1/2 Weeks, 1986 jako Thea
  • Świry Crackers, 1984 jako Maxine
  • Spotkać białego psa To Dance with the White Dog, 1993 jako Kate
  • Mamma Mia: Here We Go Again! 2018 jako Tanya
  • Spellbound 2004
  • Klatka dla ptaków The Birdcage, 1996 jako Katharine
  • Adopted 2005 jako Judy Rabinowitz
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →